Mijn lievelings zoetigheid van Sinterklaas: Marsepein.
Marsepein kun je heel gemakkelijk zelf maken maar je moet wel een keukenmachine of een amandelmolen hebben. Zorg dat de amandelen heel fijn gemalen zijn anders is de marsepein te grof.
Recept #1
Een lekker makkelijk recept.
Benodigdheden:
300 gram poedersuiker
4 eetlepels bloem
100 gram boter
4 druppels amandelextract
verschillende kleuren levensmiddelen kleurstof (om te versieren)
Bereidingswijze:
Kneed alles goed door elkaar tot een bal.
De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen.
Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.
Recept #2
Dit recept voor marsepein is gemaakt van echte gepelde amandelen.
Benodigdheden:
350 gram gepelde amandelen
500 gram poedersuiker
1 eiwit
2 theelepels
Oranjebloesemwater
verschillende kleuren levensmiddelen kleurstof (om te versieren)
Bereidingswijze:
Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan.
Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in de foodprocessor.
Hak ze eerst tot ze heel fijn gemalen zijn.
Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de machine nog even draaien tot u een samenhangend geheel heeft.
Leg de marsepein in plastic folie een paar uur in de koelkast.
Versieren:
Van de marsepein kun je verschillende figuren maken, bijvoorbeeld fruit, groente en poppetjes.
Kleur:
Hiervoor heb je voedselkleurstof nodig. Je kunt de marsepein op twee manieren kleuren:
Door en door, of alleen het oppervlak. Dit laatste gebeurt meestal met goedkopere supermarkt marsepein.
Om de marsepein door en door te kleuren kneed je op het laatste moment een paar druppels kleurstof door de marsepein. Bedenk goed welke kleuren je nodig hebt en neem steeds aparte stukjes marsepein.
Kleine details, of als je alleen het oppervlak wilt kleuren, kun je met een kwastje of penseeltje aanbrengen.
Figuurtjes:
Figuurtjes maken van marsepein lijkt een beetje op het boetseren van klei. De basisvormen zijn vaak balletjes en ovalen. Het makkelijkste is om een lange rol te maken van de marsepein en in plakjes te snijden.
Aardappelballetjes: van de plakjes marsepein balletjes maken en deze rollen door een mengsel van cacaopoeder en een beetje poedersuiker.
Worteltjes: van de plakjes (oranje gekleurde) marsepein balletjes maken en de uiteindes nog een keer rollen zodat ze wat smaller worden.
Marsepeinbonbons : van de plakjes marsepein balletjes maken, in beide zijden van een balletje marsepein een halve walnoot te drukken en daarna door kristalsuiker te rollen.
Je kunt spatels, prikkers en andere voorwerpen gebruiken om figuurtjes te maken en bewerken. Met een prikker kun je bijvoorbeeld ogen of neusgaten maken.
Heel veel plezier met het maken van leuke marsepein figuurtjes!
Meer Sinterklaas recepten inspiratie op Pinterest:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten