Adsense

Recept: Taai taai

Heerlijke taai taai poppen kunnen natuurlijk niet ontbreken met Sinterklaas. Een leuke activiteit om te doen met de kinderen op woensdagmiddag. Maar houd er rekening mee dat voor bepaalde recepten het deeg een paar dagen moet rusten.

Recept #1

Benodigdheden:

250 gram bloem
100 gram honing
1 eetlepel schenkstroop
½ theelepel zout
½ theelepel bakpoeder
3 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel anijs
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel
kruidnagelpoeder.

Bereidingswijze:

Verwarm de honing zacht en roer de
stroop erdoor.
Zeef de bloem en vermeng die met
de kruiden en het rijsmiddel.
Roer de afgekoelde honing erdoor en 
kneed een stevig deeg.
Rol dit op een ingevette bakplaat uit.
Bak de taai taai in een op 160 °C voorverwarmde oven gaar.

Om een leuke taai taai pop te maken, kun je voor het bakken met een mes figuren in de taai taai snijden. Nog veel leuker is het natuurlijk om gebruik te maken van een speculaasvorm. Je kunt grote en kleine taai taai poppen maken.

Recept #2

Een tweede recept waarin veel honing wordt gebruikt. Het deeg van dit recept moet minimaal een halve dag rusten voor het gebruikt kan worden.

Benodigdheden:

330 gram vloeibare honing
½ ei
300 gram bloem
12 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden

Bereidingswijze:

Vermeng de honing met het halve ei.
Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom
Voeg het honing-ei mengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel.
Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg.
Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai taai deeg in dit stadium erg plakkerig is.
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna -tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier- uit tot een lap taai taai van ca. 1 cm dikte.
Snijd het taai taai deeg in de gewenste vorm(en).
Bak het 15 à 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.

Recept #3

Het deeg van dit recept moet een aantal dagen rusten voor het gebruikt kan worden.

Benodigdheden:

230 gram bloem
4 gram kaneel
1 gram kruidnagelpoeder
2 gram gemalen anijszaad
100 gram bruine basterdsuiker
8 eetlepels honing
3 gram  bakpoeder
melk

Bereidingswijze:

Pak een mengkom en een zeef.
Zeef de bloem het kruidnagelpoeder en het anijszaad,boven de mengkom,daarna maak je in het midden een kuiltje in de gezeefde bloem
Pak een steelpannetje en doe hier de basterdsuiker honing en drie vijfde liter water in,breng dit aan de kook tot dat de suiker is gesmolten,schenk dit warme mengsel in het kuiltje
Roer nu snel met een lepel vanuit het midden van het kuiltje,en neem steeds wat bloem van de zijkant mee.

Hoe sneller het deeg maken gebeurt hoe beter de taai taai zal worden,dus dat is even een heel belangrijk onderdeel van het taai taai maken.
Het is namelijk zo dat de bloem gedeeltelijk gaar moet worden en dat gebeurt het beste als je snel werkt.
Het deeg moet mooi glad worden,als dat is gelukt laat je het deeg in de kom goed afkoelen .
Zet nu de kom met het deeg op een koele plaats,en laat het daar staan voor een dag of drie vier,het deeg moet  rusten.
Dek de kom af met een vochtige doek,en maak de doek regelmatig opnieuw vochtig,dit om te voorkomen dat het deeg teveel uitdroogd.
Na drie vier dagen kan je weer verder,bestuif je handen met wat bloem en kneed het deeg met je handen even flink door,voeg de bakpoeder toe en kneed het nog  even verder goed door.

Nu komt het gedeelte dat je samen met de kinderen zou kunnen doen,pak de speculaas vorm en bestuif deze met wat bloem,je kan natuurlijk meerdere vormen planken gebruiken,dat werkt iets sneller
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Druk het deeg in de vorm, druk het nog even extra goed aan,ga met een mes over de vorm of plank en zo valt er het overtollige deeg af,dit karweitje maar niet  door de kinderen laten doen.

Vet de bakplaat in met wat boter.
Keer nu de speculaasplank of vorm met een flinke klap om,zodat de deegpoppen er makkelijk uit vallen,en leg ze op de bakplaat,deze stappen herhaal je tot al het deeg op is.
Bestrijk tenslotte alle deegpoppen met wat melk.
Schuif de plaat nu in het midden van de oven
Bak de taai taai poppen vlug gaar en bruin,zodat ze niet te hard worden,als ze bruin zijn is het goed
Laat ze vervolgens goed afkoelen op een  taartrooster

Leuk sinterklaascadeautje

Als je de taai taai poppen nog in een leuk doorzichtig zakje doet met een mooi  lintje er omheen en een sinterklaastickertje erop, dan heb je nog een leuk eigengemaakt sinterklaascadeautje ook

Laat de kinderen hun eigengebakken taai taai pop versieren

Als je de taai taai poppen wilt laten versieren door de kinderen - natuurlijk als ze goed zijn afgekoeld - moet je er eerst iets op smeren zodat de versieringen goed blijven zitten.
Hiervoor kun je een klein laagje honing of een glazuur laagje van poedersuiker met water voor gebruiken.

Als versiering kun je snoepjes, hagelslag of krentjes gebruiken. Wees creatief!

Veel bak plezier en lekker smullen maar!



Meer Sinterklaas recepten inspiratie op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten