Het sinterklaas feest kan natuurlijk niet zonder pepernoten. Je kunt de pepernoten voor pakjesavond gewoon in de winkel kopen (al vanaf eind augustus!) maar je kunt ze natuurlijk ook zelf bakken. En het is nog leuk om te doen ook! Hier vind je recepten voor je eigen pepernoten voor als Sint en Piet komen.
Recept #1
Benodigdheden:
250 gram bloem
3 gram bakpoeder
5 gram kaneel
2½ gram gemalen kruidnagel
2 gram kardemom
1 gram gemberpoeder
125 gram boter
125 gram bruine basterdsuiker
50 gram schenkstroop
3 gram zout
Bereidingswijze:
Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.
Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten.
Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat.
Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven.
Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit.
Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C).
Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.
Dit recept voor pepernoten maakt gebruik van stroop in plaats van boter en hierdoor krijgen ze een bijzondere smaak.
Benodigdheden:
200 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
Snufje zout
150 gram stroop
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
½ theelepel gemalen korianderzaad
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen.
Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg.
Smeer een bakblik in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in een matig warme oven in ca 15 min lichtbruin en gaar.
Controleer of het gaar is door er met een naald in te prikken.
Wanneer deze droog blijft, is het gaar.
Recept #3
Dit recept is geschikt voor een kleine portie pepernoten.
Benodigdheden:
125 gram bloem
125 gram boter
125 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels water
1 mespuntje zout
1 eierdooier
1 theelepel speculaaskruiden
½ theelepel kaneel
1 mespuntje gemalen anijszaad
Bereidingswijze:
Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg.
Laat deze bal 1 uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter.
Draai van de helft van je bol deeg allemaal kleine balletjes, ter grootte van een knikker.
Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Je kunt van de helft van de bol ongeveer 1 bakplaat vol pepernoten maken.
Druk elk balletje een beetje plat met je duim.
Bak de pepernoten gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen. Je kunt onder het bakken alvast de volgende portie maken.
Bak de pepernoten ongeveer twintig minuten met een temperatuur van 160 Graden.
Plaats de pepernoten in het midden van de oven.
Recept #4
De pepernoten van dit recept worden op een wat hogere temperatuur gebakken. Hierdoor worden ze wat steviger.
Benodigdheden:
100 gram bloem
100 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram bruine basterdsuiker
50 gram boter
2 theelepel stroop of honing
1 eetlepel speculaaskruiden,
4 eetlepels melk, boter om in te vetten
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel, de gezeefde basterdsuiker en boter toe.
Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes.
Voeg de stroop of honing, de speculaaskruiden en de melk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.
Laat dat 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vorm bolletjes van het deeg.
Beboter een bakplaat en leg de bolletjes erop. Druk ze iets platter.
Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de pepernoten 20 minuten.
Haal ze van de plaat en laat ze op een rooster afkoelen.
En nu smullen maar!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten