Adsense

Recept: Banketletter

Een heerlijk - en makkelijk - recept voor een banketletter van bladerdeeg. Met dit recept kun je een S maken van Sint, maar het is natuurlijk ook een keer leuk om een andere vorm te proberen! Zie hiervoor de tips onder het recept.

Recept

Benodigdheden:

450 gram diepvries bladerdeeg
500 gram amandelspijs
1 losgeklopt ei

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Ontdooi de bladerdeeg en leg de deegplakjes op elkaar.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 30 centimeter is bereikt.
Snijdt de deeglap doormidden en plak ze met water aan elkaar tot een deeglap van 15 x 60 centimeter.
Vorm de amandelspijs tot een rol van ongeveer 55 centimeter en leg dit op de deeglap.
Het deeg rond de spijs vouwen en de deegnaad en zijkant met water vastplakken (je kunt dit ook doen met losgeklopt eiwit, dat plakt beter).
Met de deegnaad naar beneden op een nat bakblik leggen en de letter S vormen.
Het deeg bestrijken met ei en in het midden van de oven ongeveer 35 minuten op 200 graden Celsius bakken.
Deze banketletter smaakt warm-lauw bestoven met poedersuiker het lekkerst!

Zo vorm je de letters van het alfabet:

Letters C I J L M N S U V W Z

Deze letters kunnen in 1 lijn geschreven worden. Je kunt deze letters op de zelfde manier vormen als de letter S. Zie hiervoor het bovenstaande recept.

Letters D B O

Dit zijn dichte letters en deze worden gemaakt vanuit een cirkel.
Maak een rol deeg met amandelspijs erin net zoals bij bovenstaand recept. Om de letter te vormen sluit je eerst de beide uiteinden aan elkaar vast. Doe dit door het bladerdeeg van de uiteinden met water of losgeklopt eiwit goed aan elkaar vast te plakken. Leg de cirkelvormige banketstaaf met de naad naar onder op een nat bakblik en vorm daar de letter.

Letters A en H

Om deze letters te kunnen vormen zijn er twee grote stukken en een klein tussenstuk nodig.
Maak een lap deeg zoals bij bovenstaand recept. 
Verdeel deze deeglap in drie stukken; twee grote stukken voor de poten en een kleiner stuk voor het tussenstuk. Leg een rol amandelspijs midden op iedere deeglap die iets korter is dan de deeglap zelf. Maak de zijkanten van de lappen nat. Sla deze over de spijs heen. Dit zijn de uiteinden. Leg de ene lange rand los over de spijs en bestrijk de andere lange rand met water, leg dit met een klein randje over de eerste heen en plak het vast. Leg dit met de naad naar onderen op een nat bakblik. Maak een insnijding in de staaf -zo laag mogelijk en horizontaal- op de plaats waar de stukken aan elkaar gehecht moeten worden. Maak de losse uiteinden nat en schuif deze voorzichtig in de opening, zodat het deeg onder de spijs komt te liggen. Druk het deeg dan goed aan.

Letters E F Y en Q

Voor deze letters is een lang stuk en een kleiner stuk nodig. Maak een rol deeg met amandelspijs erin net zoals bij bovenstaand recept. Snijd de deegrol doormidden zodat er een langer en een korter stuk wordt gevormd. Leg het lange stuk deegrol met de deegnaad naar beneden op een nat bakblik en vorm de basis van de gewenste letter. Voor de letter Q moet hiervoor een cirkel gevormd worden. Zie hiervoor de uitleg bij de letters D B O.
Vouw het kleine stuk aan een kant dicht en duw de andere kant plat. Schuif het platte stuk onder de basisletter op de juiste plek en druk het deeg goed vast.

Letter K

Voor deze letter heb je een lang stuk en twee kleinere stukken nodig. Maak een rol deeg met amandelspijs erin net zoals bij bovenstaand recept. Snijd de deegrol doormidden zodat er een lang en twee korte stukken worden gevormd. Leg het lange stuk deegrol met de deegnaad naar beneden op een nat bakblik en vorm de basis van de gewenste letter.
Vouw de kleine stukken allebei aan een kant dicht en duw de andere kanten plat.  Schuif de kleine stukken met de platte kant onder de basisletter op de juiste plek en druk het deeg goed vast.

Letters T en G

Voor deze letters heb je een lang stuk en een kleiner stuk nodig. Deze kan het zelfde worden gevormd als de letters E F Y en Q met het verschil dat het korte stuk aan beide kanten dichtgevouwen moet worden om uiteinden te vormen. Bij deze letters moet er aan het langere stuk een kant plat worden gevouwen en onder het korte stuk worden vastgedrukt.

Letters B P en R

Deze letters kun je vormen met een lang stuk. (Op de letter R na, deze kun je vormen door de letter P te maken en er vervolgens nog een kleiner stuk onder te schuiven en vast te plakken.)
Maak een rol deeg met amandelspijs erin net zoals bij bovenstaand recept. Leg het stuk deegrol met de deegnaad naar beneden op een nat bakblik en vorm de basis van de gewenste letter. Duw de uiteinden van de gebogen stukken plat en schuif deze onder de letterpoot. Druk het deeg vast.

Letter X

Voor deze letter heb je twee lange stukken nodig. Maak een rol deeg met amandelspijs erin net zoals bij bovenstaand recept. Snijd de deegrol doormidden zodat er twee even lange stukken worden gevormd. Leg een van de lange stukken met de deegnaad naar beneden op een nat bakblik en duw in het midden van de deegrol een stuk plat. Leg het andere stuk erover heen en druk ze aan elkaar vast. Gebruik water of losgeklopt eiwit om de stukken aan elkaar vast te plakken.

Versieren:

Je kunt de banketletter versieren door stukjes amandel of deeg in leuke vormpjes in het deeg te duwen voordat deze de oven in gaat.


Veel bak plezier en smullen maar!Meer Sinterklaas recepten inspiratie op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten